Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη έξοδος: στ' αμπέλια!

Πρώτη έξοδος από το σχολείο την Παρασκευή και μάλιστα κάπως μακρινή...
Επισκεφθήκαμε το "κτήμα Βασιλείου" στα Μεσόγεια (Μαρκόπουλο) μαζί με τη Δευτέρα και την Τρίτη τάξη!
Το σταφύλι ήταν το πρώτο φρούτο που είχε την τιμητική του!
Μπορεί να μην τρυγήσαμε (ο τρύγος είχε ήδη τελειώσει), αλλά δοκιμάσαμε άσπρα σταφύλια, μουστοκούλουρα (τα παιδιά) και κρασί (οι μεγάλοι)!
Ακούσαμε και είδαμε όλη την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση! Είδαμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον τρύγο, τα φορτηγάκια που μεταφέρουν τα σταφύλια στο οινοποιείο, τα μηχανήματα που τα συνθλίβουν για να βγει ο χυμός τους, τις μεταλλικές ανοξείδωτες δεξαμενές και τα βαρέλια όπου μπαίνει ο μούστος, το υπόγειο όπου "αναπαύονται" τα βαρέλια και τα κελάρια με τα μπουκάλια, όπου παλιώνει το κρασί!
Στη συνέχεια, αφού περιεργαστήκαμε (στο μουσειακό χώρο) παλιά εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν περασμένες εποχές, πήγαμε στην αίθουσα προβολών και είδαμε την ιστορία του αμπελιού και του κρασιού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα (θυμηθήκαμε και κάποια πράγματα από τη μυθολογία που κάναμε πέρυσι)! Βγαίνοντας, συμμετείχαμε σε ένα μικρό θεατρικό με το Διόνυσο!
Τέλος επισκεφτήκαμε (με τα πούλμαν, εκεί κοντά) και ένα από τα αμπέλια του κτήματος, όπου ακούσαμε κάποια πράγματα και είδαμε πώς είναι τα κλήματα!
Η ώρα όμως κόντευε 12.30'... Μπήκαμε άρον άρον στα λεωφορεία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής...

Υ.Γ. Άντε, παιδιά, καλή αρχή στο νέο μας ιστολόγιο και... "καλά κρασιά!