Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

3. Οι κρεμαστοί κήποι του 5ου και άλλες (πράσινες ) ιστορίες!

Μέρος 3ο - Ελιά, δέντρο ευλογημένο!


     Σχετικά με την ενότητα "Η Ελιά" στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και σε συνδυασμό με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Οι κρεμαστοί κήποι του 5ου και άλλες (πράσινες) ιστορίες" που "τρέχουμε" φέτος, παρουσιάζουμε μια πρόγευση των δραστηριοτήτων μας για το συγκεκριμένο θέμα! Τα υπόλοιπα σε επόμενη ανάρτηση...


@     Πέρυσι, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος (στο σχετικό με την ελιά κεφάλαιο), είχαμε συγκεντρώσει άφθονο υλικό με παροιμίες, αποφθέγματα, γνωμικά, αινίγματα, λαϊκές εκφράσεις, μύθους και παραδόσεις για την ελιά και το λάδι!
Φέτος, μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσουμε το υλικό αυτό και να το αξιοποιήσουμε και πάλι!


@     Με αφορμή τη δραστηριότητα παραγωγής γραπτού λόγου "Παίρνω συνέντευξη από ένα δέντρο", πήρε ο κάθε μαθητής μία φανταστική συνέντευξη από το δέντρο της αρεσκείας του (βελανιδιά, πορτοκαλιά, συκιά, πεύκο...), την κατέγραψε και τη διακόσμησε με ζωγραφιές ή φωτογραφίες!
Στη συνέχεια τις συγκεντρώσαμε, τις διορθώσαμε στην τάξη και φτιάξαμε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι!


@     Με αφορμή τη δραστηριότητα "Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο" οι μαθητές μάζεψαν ανάλογες συνταγές (φαγητών ή γλυκών) από μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες και παππούδες (μερικοί από το διαδίκτυο ή από σχετικά περιοδικά και βιβλία) και τις έφεραν στην τάξη!
Τις συγκεντρώσαμε κι αυτές σε ένα εξίσου όμορφο βιβλιαράκι!
Το επόμενο βήμα είναι κάποιες από αυτές (τις πιο απλές κι αυτές με τη μεγαλύτερη αποδοχή) να τις εκτελέσουμε στην κουζίνα-τραπεζαρία του Ολοήμερου (με τη βοήθεια της -υπεύθυνης του κυλικείου μας- κυρίας Ρούλας) και να τις γευτούμε όλοι μαζί!

2 σχόλια:

Ιωαννα Μ. είπε...

Καλησπέρα Κ.Γιάννη.Είναι εξαιρετικές οι καινούργιες αναρτήσεις μου αρέσουν πολύ.

Φωτεινή Καψογεώργου είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον κ.Γιάννη. Περιμένουμε να γευτούμε τις λιχουδιές που θα μας ετοιμάσετε!